Överlevnadsbusiness

Undrar varför människorna har så svårt att äta lagom. Men det är nog sant. Vi uppskattar inte maten längre. Längtar alltid efter nästa tugga, glömmer den vi äter just nu. Stressar oss igenom maten och glömmer varje dag bort igen och igen att vi äter för att Överleva, och inte borde leva för att Äta.. ..(det kan man ju också göra om man har kontroll över det, matpassion är inte alls sällsynt, även jag besitter en..).

Så då ska det vaskas fram helt galna dietrecept på det ena och det andra. Vi som desperat vill lägga över problemet i någon annans händer, och sedan skyller på bokförfattaren eller receptsnickraren för att det inte funkar. Vi går ju inte ner i vikt. Vi blir ju inte lyckliga. Vi får ju inte superkroppen. Vi säger oss ha blivit lurade, men vi har lurat oss själva, en gång till. Helt frivilligt. Naivt som hundar som tror att dom ska få godis.

Stoppa in gaffeln i munnen. Njut av alla smaker. Ät fett och protein (nu smög sig min propaganda in). Fråga dig själv vad som händer med din kropp när du äter. Om det känns bra. Om du behöver det. Om det är värt, och om det är särskilt schyst att bara hetsa i dig. Om du är värd att varva ned tempot och njuta istället. Påminn dig själv om att det inte är sista gången du äter. Och påminn dig själv om att socker typ förstör din kropp worst case ever. Nej, inte om du äter någon gång ibland, men om du har för vana att inmundiga det varje dag.

Egentligen avskyr jag att skriva sånt där hjälp dig själv-trams, för då blir det ju på något vis ändå hjälp någon annan-trams. Jag bryr mig egentligen inte om din vikt, den är din egen business, det är dags att vi lär oss att ta hand om _våra egna_ kroppar igen, att vi går tillbaks till själva kärnan - överleva, leva.

Wed: April 14, 2010

Skepp och hoj.. har precis kommit hem från ett konditionspass. 40 minuter, splittade det på trappmaskinen/löpbandet, oerhört fint. Denice var med, mycket roligare : ) Jag tror det blir en morgonpromenad imorgon till Ica Maxi för att kanske inhandla lite ägg eller nåt. Morgonpromenader ownz ze shit out of me.

Protein

Förut trodde jag att jag inte hade "gener" för att kunna träna mig till en tränad kropp. Men jag hade visst "gener" att ha lite övervikt..det var så fel! Jag bara trodde inte på mig själv, att det skulle kunna gå, samt visste inte hur jag skulle äta. Nu har jag börjat fatta. Vet långt ifrån allt, men jag har börjat fatta ungefär hur kroppen funkar med kolhydrater, proteiner och fett.

När jag satsar på ett helt gympass med både styrketräning och kondition, så brukar jag ta med mig ett äpple till gymmet. Käkar det, värmer upp några minuter på valfri konditionsmaskin (fast helst är det bra att gå en promenad till gymmet istället för att ta bilen), sen går jag på styrketräningen. Just nu tränar jag bara överkroppen i styrka, eftersom det är där det fattas. Benen får sig en omgång under konditionsträningen.

Efter träningen brukar jag få i mig lite protein så snart det är möjligt. Jag har ett pulver som heter 90% protein, som innehåller sojaprotein och minimalt med kolhydrater. Det kan vara bra för den som inte satsar på att gå ned i vikt att äta lite kolhydrater efteråt också, om man tränat hårt. Men protein är iaf viktigt, annars börjar din kropp bryta ned dina muskler efter träningen, istället för att bygga upp dom. Och protein är inte ett kaloritätt livsmedel, snarare kan du äta ganska lite och bli mätt ganska snabbt.

Ikväll ska jag käka lite chilichoklad.. finns det någon bättre kombination av livsmedel? ^^

Förbättring

Wooohooo! Protein ÄGER. Rekommenderar de flesta vegetarianer att käka mycket sånt, eller tillskott, för annars går det åt helvete med träningen, som det gjorde för mig 06-07!

Idag tränade jag på en maskin där man lyfter upp sig själv med armarna, fast med vikt som hjälper till. Det är liksom bakvänt; ju mer vikt du lägger på, desto lättare blir det. Lyfte med ca 59 kilo förut, på några månader har jag gått ned till 50! Det är ju helt suveränt!

Efter träningen idag hände det något jättekonstigt; jag spydde upp allt vatten jag druckit under passet. Det har aldrig hänt förut. Antingen berodde det på att jag druckit för fort (men det tror jag inte, jag drack i lagom takt, som jag brukar), eller så är det nåt tjing i magen. Hoppas att det bara var tillfälligt, i alla fall.

Det går

Ja. Det går faktiskt. Grejen är att det är individuellt hur det kommer gå till, eftersom det handlar om tankens kraft. Och alla tänker vi ju olika tankar. Men man kan tänka i samma riktning.
- Starkare. - Bättre. - Mer viljestark.
- Jag håller mina mål
. - Det går.

Tänk på hur mycket dina tankar påverkar din kropp, dina relationer, dina val, allt! Allt är psyke. Allt kan vändas till något gott. Bara du vill. Du måste vilja det, mer än något annat. För att du tror på dig själv. Och för att du älskar dig själv.

Och trivs du med att ha lite kärlekshandtag är det ju redan lugnt. Den här bloggen är inte till för att skapa ett begär, utan för att ge inspiration till dom som vill komma i form. Alla har olika mål. Vilket är ditt?

 

Våra kroppar är gjorda för lite ansträngning. Inte för att sitta vid facebook hela dagarna, ta bilen till färdigpackad mat eller åka hiss. Rör på dig. Känn musklerna jobba. Att du lever. Man sover så mycket bättre, tänker klarare, stressar mindre.

Nåväl. Igår åt jag en halv pizza med kebab, strips, sallad och sås. Fick ganska ont i magen efteråt men det var värt det, pizza är ju nåt man förhoppningsvis inte äter varje dag. Så jag började dagen idag med en liten morgonpromenad på 20 minuter och åt sedan en fin fast.. dyr.. frukost. Sill, ägg, kaviar, turkisk yoghurt, gurka och grön paprika. Till lunch blev det en omelett och på kvällen dippade jag lite gurkstavar i turkisk yoghurt/keso, samt åt en knäckemacka med smör och ost.

Jag har ju den turen att kunna äta gott eftersom min pojke handlar maten, men framöver tänkte jag försöka lägga ut lite spar-recept på billig men god mat, mellanmål eller andra saker.
Imorgon satsar jag på ett gympass, 7.30. Bara för att disciplinen har sackat efter, och för att visa mig själv att jag kan, för att jag behöver det!

Långfredag

Påsk är definitivt en högtid när man äter god mat. Gör det! Käka sill, lax, räkor eller ägg, avocado och sallad, andra grönsaker, det blir man mätt och glad på. Det behöver inte vara så att man lägger på sig en massa vikt om man, som skrivet innan, lägger upp en lagom fin liten mängd på tallriken och tillåter sig känna sig mätt och glad efteråt.

Imorse gick jag och mamma ut på en snabb morgonpromenad, en av mina favoritaktiviteter när jag har tid och orken. Klockan 7 begav vi oss ut och kom hem en timme senare, helt lagom. Var hungrig när jag kom hem så jag kokade ägg och tog lite salamiskivor och drack en kopp kaffe efteråt, det blev jag mätt på.

Ett förbränningstips är att inte dricka kaffet _till_ maten utan efteråt.

Till lunch åt jag riktig husmanskost - kåldolmar! Så blir det när man är ihop med en riktig lantis. Till det åt jag lite inlagt grönsakskross, pickles, som innehåller rikligt med vinäger. Syrliga saker sätter också fart på förbränningen (sänker GI). Tog även creme fraiche och saltgurka. Jag tycker det är tråkigt att undvika potatis helt, så jag tog någon liten klyfta till, men mest för smakens skull, inte för att äta mig mätt på det :).

Jag har inte möjlighet att träna under påskhelgen så jag tror jag satsar på morgonpromenader. Vad gör du, slappar du helt eller har du något knep?

Sluta stressa

Antalet dieter som finns i världen kan jag inte räkna på mina fingrar. Såna har jag hållt på med sedan jag var liten, 13-14 år. Synd att man redan som barn börjar tro att man måste vara smal och inte är något värd om man väger något kilo för mycket. Det är skönt att ha insett att man duger som man är, älskar sin kropp, men ändå kan tycka det är roligt med mat och träning.

Vill man slanka till sig så gäller det i alla fall att stoppa i sig mindre än vad man gör av med. Så enkelt är det. Det som gäller är att hitta det hållbara - vad blir jag mätt på, tycker jag är gott, som jag inte överäter mig på? För mig har det funkat att äta måttligt med kolhydrater, lite mer av kött och lagom med fett. Fett gör mig mätt och glad. Och slank.

Så länge man inte stressar över mat eller stressar när man äter brukar man kunna undvika överätning. Det handlar inte om att tugga varje tugga 50 gånger, utan mer om att lägga upp en rimlig mängd på tallriken och känna sig nöjd och glad och tacksam över det. Så småningom kommer man känna vad man behöver mer eller mindre av.

Kom hem för en vecka sedan, torsdagen. Jag har tränat kondition och styrka fredag, kondition söndag, styrka måndag och kondition tisdag. Igår, onsdag, tränade jag ingenting för vi åkte och handlade. Dom dagarna kan man ju försöka äta bra och ungefär det man gör av med utan att träna. Igår kväll drack jag tyvärr vin, på det kommer ju saltsuget.. Nåväl, jag hade en trevlig kväll. När jag känner mig helt nykter igen ska jag gå till gymmet, jag tror det blir till kvällen.

9 bloggbesökare är tacksamt, nu kör vi!