Återhämtning

I tisdags tränade jag och då gick det riktigt bra. Jag hade då haft uppehåll sedan fredagen och druckit måttligt med alkohol på fredagkvällen, inte för mycket. Det ger underverk!
Att våga ta ut sig helt på styrketräningen och sedan slappna av och äta bra, lagom, fram tills nästa gång det är dags att träna igen - då äter man kanske lite mer, men ja, efter behov.
Det är viktigt med återhämtning märker jag. 2-3 gånger är väldigt bra antal gånger att träna om man vill se resultat, må bra och orka mer.

min viktresa

Far åt helvete med alla miljarder "nya" "sensationella" viktnedgångsupptäckter i tidningar som producerats om och om igen, slösat massor av jordens resurser, (varför inte bara samla allt i en bank på google så slipper vi dessa stressmagar, jordens undergång och gemene kvinnas (mans) ständiga tvivel och ångest).
Men
jag måste säga att gå ned i vikt faktiskt är sådär klyschigt skönt som det står i tidningarna. Värt ångest och leda? Nej. Men man kan göra det på ett annat sätt. Man kan det. Man KAN det. Börjar man se det som en fysisk ansträngning snarare än en psykisk så går det relativt enkelt. Börjar man intressera sig för vad som pågår i kroppen blir det rent av roligt.
Kopplar man bort sig själv som del av en global hysterisk skara vikthetsigt kvinnfolk och börjar se sig själv som en organism istället, ett djur (någon form av djur är vi väl), börjar studera kost och motion, sambandet rent fysikaliskt, blir det inte jobbigt.
Den psykiska styrkan kommer i samma veva som du inser att du kan lära dig ta kontroll över dina hjärnspöken ("ät, det vore gott, bara en liten bit"). Se det som ett heltidsjobb. Halvtidsjobb åtminstone. Något du faktiskt måste göra för att du tjänar på det. Inte pengar den här gången. Men hälsa.

Lördagen den 3 januari 2009 vägde jag 68 kg och hade 84 centimetros runt midjan. Nej, jag var inte nöjd. Jag visste samtidigt att jag inte var överviktig. Men jag bar också på överflödskilon jag inte ville ha. För att jag tröståt. Av konflikträdsla, för olycklig förälskelses skull, mot ångest, som tidsfördriv och för det sociala umgängets skull.

Men nånting ska ju till för att bägaren ska rinna över, den här gången hade jag legat en gång för mycket med en kille som bara ville ha sex när jag ville ha kärlek. Bam. Smällen rungade i huvudet, för vi bråkade om det efteråt. Och då insåg jag att jag gör bäst i att ta tag i mina egna issues, och visst gjorde jag det.

Jag tänker inte skriva vad eller hur jag åt, några av er vet det, några vet det inte. För jag vill inte sätta några griller i huvudet om er, som att allt bara skulle handla om vilken typ av livsmedel man äter eller så. Det allra viktigaste är att fråga sig varför man äter. Varje gång man äter. Och varje gång man försöker svälta sig. Det kommer bli många gånger för den som har antingen överflödskilon eller ångest.

I trean på gymnasiet körde jag en coca cola light-och-gråta-diet. Jag tänkte att jag skulle bli av med kilon och ångest på det viset. En vecka senare åt jag upp allt jag förlorat (vätska) och lade nog på mig ett och annat i samma veva.

Men tillbaks till 2009. Började äta regelbundet. Frukost, morot, lunch, morot, kvällsmat. Långa promenader. Långa stunder att komma fram till vad jag ville, hur jag ville vara, hur jag ville må, känna och leva.
Och i takt med att psyket började stärkas så rasade kilona av mig. Efter tre månader hade jag gått ned till 65 kg. Jag var nöjd. Tre kilo är kanske inte mycket för världen, men det var mycket för mig. Härligt. Jag hade visat mig själv att jag klarat av någonting.

I januari 2010 vägde jag 64 kg efter lite sporadisk träning, fortsatta regelbundna måltider och inget tröstätande på kvällen. Jag gick till sängs nöjd och glad.
Eftersom jag kände mig lättare, gladare och piggare började jag träna. För att det är kul. Det är bra. Det är sånt en människa, en organism ska ägna sig åt, i den mån den kan. För varje gång växte min psykiska styrka mer och mer. Glädjen, svetten och tårarna efter att ha kämpat sig fram 5 km. Slappet efteråt. Känslan av endorfiner som väldigt snart slog ut känslan av blodsockerchock efter att ha ätit godis.

Jag började träna tre gånger i veckan för att jag ville se resultat. Till sist, idag maj 2010, kan jag säga att fem kilometer går smärtfritt. Det flyter på. Jag flyger fram.

Jag har gjort mig av med 8,7 helt onödiga kilon och jag är väldigt glad över det. Idag väger jag 59,3 kilo. Från 68 till 59. Nästan nio kilo. Det pendlar lite upp och ned beroende på hur tung mat jag äter. Men jag satsar på att äta lätt - känslan av att maten ska ge mig energi och inte ta den. Man känner också när man ätit för lite för att orka, det slutar oftast i att man överäter.
Jag har 71 cm runt midjan, tidigare 84. 82 runt brösten, tidigare 94. 90 runt stussen (minus -2). Jag vill inte äta upp mig igen, men framför allt handlar det om att jag alltid vill lita på min viljestyrka och min förmåga. Den kommer jag alltid tro på framöver.

Lite småtöntigt kanske, men någon kanske har nytta av texten jag just skrivit :) nu ska jag gå och träna.
Och den som tycker att jag är en hopplös besatt jävel får nog tycka det, jag njuter av mitt liv i alla fall.

kram på er.


dec 2008

maj 2010

HIIT

Oki, idag körde jag alltså högintensiv intervallträning. Bah. Skitjobbigt. Där gäller det VERKLIGEN att ha mental styrka och inte vara ett lazy ass som efter fem minuter bara "ähh, men jag behöver ju inte egentligen". Jo du behöver, om du vill bli bättre och inte bara köra samma runda varje gång på gymmet tills du dör av uttråkan. Så ge dej på det!

Gör en ordentlig uppvärmning.
Sen kan du välja mellan att:
1. Köra så intensivt som möjligt som DU kan (springa, crosstraina) i trettio sekunder, sedan vila (gå ned i hastighet) trettio sekunder. Upprepa tills du är helt slut.
Eller som jag gjorde:
2. Köra så intensivt som möjligt minutvis (1/2 minuter), vila och upprepa. Jag antar att förstnämnda alternativ är det optimala men jag körde som jag ville.

Minst femton minuter!

Vill du uppnå maximal fettförbränning är lågintensiv träning under längre tid bättre än högintensiv träning. En timmes promenad kan förbränna lika många kalorier (några hundra) som du orkar med att köra högintensivt, låt säga 20-30 minuter, men under lågintensiv träning bränner du ändå mer fett. Dock, vill du förbättra konditionen, är det högintensivt som gäller. Ditt hjärta får arbeta extra mycket och blir därmed starkare och mer uthålligt. Coolish!
Gällande fettförbränning igen: allt handlar i slutändan ändå om hur mycket kalorier du får i dig/bränner ut.

Imorgon, tja imorgon.. det blir ju lite knackigt då jag har möten och tvätt och skit inplanerat. Alltså satsar jag istället på att få i mig lite mindre kalorier eftersom jag inte har möjlighet att bränna bort.

Längesen

Längesen jag skrev här nu känner jag. Men träningen bara flyter på och jag reflekterar inte så mycket över det. Nåväl, idag maxade jag iaf min kapacitet på löpbandet efter att ha tränat styrka. Jag kommer ihåg när jag började på bandet, då blev det oftast gång några minuter, springa några minuter, gå lite till, springa lite till, men idag sprang jag fan på i 40 min med bara ett avbrott på någon minut. Verkligen jättekul när man ser framsteg.

Det som är så bra med träning är, att man helst inte vill vara "mätt" när man går dit. Alltså att man är sådär onödigt full i magen. Därför äter man (om man har den idén) lagom vid lunch. Annars sänks ju kapaciteten lite. Så det är så fina samband där. Äta lagom, träna lagom. Skönt!

Jag ska träna så mycket som det bara går innan jag börjar sommarvikariera, ska även hålla uppe denna starka motivation och försöka träna även fast jag kommer jobba sen. När man jobbar har man förhoppningsvis regelbundna matrutiner med sin brukare, skönt det (mellanmål, mat, mellanmål osv). Sen kanske man är ledig nån dag, perfekt för långa promenader eller kanske avslappnad styrketräning på gymmet. Hoppas dom kommer ha relativt bra öppettider åtminstone.

Häpp